NAMN
BESKRIVNING
Logga in
 
 

Vad är raw food?

Raw food är mat baserad på färska grönsaker, frukter, nötter, frön,alger, kallpressade oljor och kryddor, som inte har blivit upphettade till mer än ca. 40 grader. I vissa grenar inom raw foodismen äter man även rå fisk, kött och oprocesserade mjölkprodukter. Men den vanligaste formen av raw food-kost tycks ändå vara den baserad på en vagandiet.

Varför äta raw food?

För att maxa sin energi och stärka sin kropp och sitt sinne så behöver kroppen vara i balans och för att finna balans så behöver kroppen rätt näring. Med raw food så ser man till att få i sig optimalt med vitaminer, mineraler och enzymer. Att äta rått är också ett utmärkt sätt att få i sig vatten på ett naturligt sätt, vattnet i maten anses mer lättillgängligt för kroppen att ta upp och är dessutom mer "levande" än kranvatten. Vid måttlig aktivitet så bör man dricka ca 2 liter vatten om dagen.
Många som äter raw food vittnar om olika hälsofördelar tex. viktnedgång/viktuppgång, klarare och renare hud, skarpare sinne, mer energi och livsglädje.

Raw food vs levande föda?

I stort sett är raw food och levande föda detsamma, en kost baserat på färska frukter, grönsaker, frön, och nötter. Skillnaden är att man inom levande föda blötlägger, groddar och fermanterar många av de råvaror som man använder i maten. Detta ökar näringsvärdet i maten och gör den mer lättsmält. En levande-föda-kost anses vara det optimala sättet att äta.
Givetvis så blötlägger och groddar man inom raw food också, men generellt sett så är raw food en enklare diet att passa in i vardagen.

Varför grodda och blötlägga?

När man blötlägger frön och nötter så underlättar vi för kroppen att ta upp allt det goda som finns i dem. Dessutom blir de mer lättsmällta. Om man äter frön och nötter som inte blötlagts så ska man tänka på att dricka vatten till.
Man kan även blötlägga torkad frukt. Det är ett utmärkt sätt att minska på fruktsockret som då hamnar i blötläggningsvattnet.

Så blötlägger du:

Vid blötläggning av frön och nötter så räkna mer tre gånger så mycket vatten. Blötlägges i ca åtta timmar/över natten. Torkad frukt blötlägges i 12-24 timmar.

Anledningen till att man groddar är för att groddar är så otroligt näringsrika och fulla av livsgivande energi! Men orkar man inte grodda själv så är det helt okej att köpa färdiga.

Så groddar du:

Börja med att blötlägga det som ska groddas i ca åtta timmar. Placera i en burk (finns speciella groddlådor att köpa, rekommenderas) och se till att överskotts vatten kan rinna undan. Lägg på ett lock och placera burken i ett skåp eftersom det gror bäst i mörker. Groddarna ska sköljas minst en gång om dagen.  Groddarna är klara efter 2-5 dagar, utom quinoa som groddas på 1-2 dagar. Groddarna håller sig fräsha 2-4 dagar i kylskåp

Vad kan man grodda?

Alfalfafrön, quinoa, mungobönor, adzukibönor, gröna linser, bovete, belugalinser, bockhornsklöver, senapsfrö etc, är exempel på sånt som går att grodda. Men de flesta frön, nötter och baljväxter funkar nog, man får helt enkelt prova sig fram!
 
Berget: S:t Davidsgården och Meditationsgården
Nätverk
Människosonen
Julkul
Inbäddad
Vinter - allt går under jorden
Vissa vägar leder inåt
Snöbölja
Kulturhuset i Ytterjärna
Vad tänker den på?
Allt speglar och speglas
Skön utsikt
Molnmedvetenhet
Aurora aftonrodnad
Svart på vitt
Nervvägar i ett blad
Vinterpassion
Vinterns första snöoväder
Undertecknad
Venus, aftonstjärnan
Ikon
Skönskrift