NAMN
BESKRIVNING
Logga in
 
 
Selen mot bröstcancer  (2012-08-13)

hörde nyss pä radion att forskare hävdar att selen kan hjälpa mot bröstcancer. Man nämnde att mjölkprodukter innehåller selen, men för oss råkostare finns det andra alternativ, nämligen paranötter.  Man kan äta dem som de är, eller tex mixa dem med vitlök och salt som du sen strösslar över en god sallad. Eller varför inte mixa med en dadel och lite vanilj för att sedan dekorera din rawfoodglass, både gott och nyttigt, till och med ett bra sätt att bekämpa bröstcancer. :)


Barn  (2012-08-11)

När det gäller barn kan man ju bara utgå från sina egna när man försöker ge goda råd, så även i mitt fall. Mina barn äter inte uteslutande rawfood men dock en vegetarisk kost. Innan man ger sig på en rawfood diet för barn bör man ha enorm kunskap i näringslära och inse att barn ska inte bara reparera sina kroppar, utan faktiskt bygga upp dom.
Men en kombination är ju bra! Jag har märkt att mina barn gillar råa grönsaker bättre än kokta. Så jag brukar servera olika grönsaksstavar till måltiderna och de slinker alltid ner. Om jag lagar en soppa, så lägger jag i finhackad paprika och morot (eller vilken grönsak som helst) när soppan äv klar och har svalnat lite. Eller så hackar jag upp grönsakerna och ställer i skålar så får de välja själva vad de vill ha i soppan.
Frukt och nötter serverar jag också frikostigt och även där har jag märkt att dom hellre äter dessa i sin ursprungliga form än i delikata rawfood-desserter. Även om sådana också slinker ner :-D

Tja...det var lite kort om hur mina barn fungerar och hur jag tänker kring deras kost. Jag tycker också att det är viktigt att barn inte blir missunnade en tillräckligt vanlig kost så att de inte blir socialt missanpassade på dagis eller skola. Hur de väljer att äta i framtiden är trots allt deras val för dom är ju fria människor och då är det ju bra om dom vet om alternativen :-D

Ha det bra alla grönsaksentusiaster!


Värme i vinterkylan  (2012-02-14)

Vintern går mot sitt slut och i takt med att ljuset kommer tillbaka så kommer också lusten för rawfood tillbaka! Jag är som en björn när vintern kommer, jag går i ide och väntar på våren. Trots att vintern inte har varit speciellt kall så har jag ändå vänt mig till varm och mjuk mat, vilket egentligen inte är optimalt eftersom det är under årets kalla och mörka tid vi behöver boosta oss med vitaminer och mineraler. Trots att mängden tillagad mat har ökat nu under vintern så har jag ändå lyckats hålla mig frisk, vilket i sig är en bedrift, med tanke på att jag har två små barn som går på dagis! I min egen lilla självstudie har jag funnit tre saker att tacka min goda hälsa för. På första plats, som ensam stående vinnare, vill jag tacka träning, all form av fysisk aktivitet bidrar till ökad energi, starkare immunförsvar och så blir man varm. På en tacksam andraplats kommer Tahitian Noni juice, min älskade vitaminbomb som innehåller allt (och lite till) av det jag behöver för att stärka min helhetshälsa. På tredjeplats hamnar min älskade näskanna. Efter att ha använt näskannan i över två år så kan jag inte tänka mig vara utan den. Det är i klass med att borsta tänderna, gör jag det inte så känner jag mig inte riktigt ren.

För att hålla mig varm i vinter har jag även konsumerat enorma mängder te. Mitt favorit-te består av enbart kokosolja och lite manuka-honung. Det är så gott, så värmande och känns härligt smörjande för hela kroppen.

Men nu ser jag fram emot vårens och sommarens frukt- och grönsaks-bonanza! Och jag hoppas att jag snart hittar inspiration till nya, härliga recept att dela med mig av!


Rädslan av att gå upp i vikt...  (2011-06-17)

På ett år har jag gått ner 26 kilo och är väldigt nöjd med min figur och min hälsa. Att gå över till rawfood har sannerligen hjälpt mig mycket med mitt "mission". Dessutom så tränar jag flera gånger i veckan för att slimma kroppen och hålla en bra kondition. Men vad jag har märkt är att ju närmre mitt viktmål jag kommit desto räddare har jag blivit för att gå upp i vikt igen. Dom dagar jag känner mig trött och inte orkar träna så tänker jag att: Tänk om jag ALDRIG kommer orka eller ha lust att träna igen!? Så blir det ju inte utan så fort man har fått vila så kommer ju lusten igen. Men som småbarnförälder så är det rätt ofta att man känner att energin tryter, en förkylningsperiod kan sätta många käppar i hjulen!Jag har också märkt att när jag är trött och energilös så blir jag hungrigare och tenderar att äta mer och dessutom blir jag sugen på fel mat! Kanske är det kroppens sätt att försöka fylla på med energi...men, för mig, så funkar inte det. Överätning gör mig egentligen bara slöare.

Och som ett brev på posten, så kommer alltid rädslan över att bli tjock igen, i dessa stunder. Så från att gå från att vara sund, glad och hälsosam så trillar man ner i ett svart hål av rädsla och energilöshet. Med tiden har jag lärt mig hur jag ska komma upp från dessa dippar men det skönaste hade ju varit att slippa dom helt och hållet! Tips om hur jag kan bannlysa dessa känslor erhåller gärna!

Jag är så glad att jag har rawfooden! I mina stunder av rädsla så kan jag i alla fall trösta mig med att rawfood har ett naturligt lågt kaloriinnehåll (Men man får se upp lite ner frön och nötter förstås!) och även om jag inte orkar träna varje dag så lär jag väl inte gå upp i vikt för det. Det är i alla fall vad jag vill tro :-D

Om det är någon som känner igen sig i det här så hör gärna av er!


Varför är mitt kostval så provocerande?  (2011-03-03)

Jag dömer ingen för hur dom väljer att äta, jag lägger inget mänskligt värde i hur en människa lägger upp sin kost. Vi är alla lika mycket värda och vi gör alla det bästa utifrån våra egna förutsättningar och vi har alla vår egen väg att gå och äta.
Anledningen till att jag  har valt att göra en hemsida om rawfood är för att JAG har hittat ett sätt att äta som JAG älskar och som jag gärna vill dela med mig av, till den som är intresserad. Jag är inte ute efter att "omvända" någon eller att moralisera. In fact...varför skulle jag bry mig om hur någon annan äter? För det gör jag inte.
Tur för mig att dom jag umgås med mest inte dömer mig för jag har varken tid eller lust att behöva försvara mitt sätt att äta.
Gillar du rawfood och vill ha lite inspiration så finns min sida till ditt förfogande...if not...ja ni vet vad jag menar...Observationer kring att äta lagad mat  (2011-02-15)

Jag äter inte 100% raw, av sociala och funktionella skäl så blir det att jag äter lagad mat ca en gång i veckan.
I början så var det inga problem att växla mellan de olika sätten att äta men nu på senare tid så har jag gjort en del observationer.
Det första jag observerade var att efter en icke-raw måltid så är jag inte mätt, och det gillar jag INTE, att vara hungrig alltså. Detta leder ju lätt till att man vill äta mer eller att man gärna småäter efter maten.
Jag har också märkt att insvängningen till raw food har blivit tuffare och att jag tenderar att vilja äta mer fet mat, som nötter, avokado etc. Nötter och avokado är supernyttigt men i för stora mängder så känner jag mig helt dränerad på energi, alltså mindre bra. Och det känns ju så där upplyftande att ha ett sug efter något som man vet får en att må kasst!
I samband med att jag har ätit lagad mat så får jag ofta utrensningar också. Det kan vara allt från finnar, kass mage, huvudvärk och muskelvärk. Min hud kan bli torr, vilket jag tror har att göra med en rubbad vätskebalans i kroppen, och jag kan få svårt att sova. Men de absolut jobbigaste utrensningarna är ändå de känslomässiga. Efter att ha ätit lagad mat så känner jag mig nedstämd, ja nästan deprimerad. Mitt tålamod tryter och jag är så trött! Som en folkilsken pitbull, det är nog den bästa beskrivningen! Jag gillar hur raw food-anhängare i USA benämner lagad mat som SAD, "standard amerikan diet", för det är ju så sant! Man blir verkligen SAD av dålig mat.

Snapshot_20101207_2.jpgNu kanske raw food-motståndare tror att detta skulle vara min kropps sätt att tala om sitt absoluta motstånd till raw food, i och med att det alltid sker när jag går tillbaka till en rå kost, men jag VET hur jag mår när jag äter en exklusiv raw food-diet. Jag mår så bra! Med raw food så har jag äntligen hittat en balans i livet, både fysisk men framför allt psykisk. Och med två små barn så är det ovärderligt, jag vill ju vare en stabil och trygg mamma.

Men nu till den stora frågan. Ska jag sluta äta lagad mat av sociala skäl? Om det innebär att jag får gå hungrig på kalaset medan de andra äter så blir det svårt....jag måste nog ta mig själv en rejäl funderare. Kanske ska meditera över det och hoppas på att bli upplyst! För jag vill faktiskt inte bli en mupp som tar med egen mat till festen....


Bada bebis och vit choklad  (2011-02-10)

Vad har bebisbad och vitchoklad gemensamt? Jo kakaosmör. Detta fantastiskt mångsidiga och aromatiska smör!

Vit_Choklad.jpgDet började här om dagen, när jag skulle bada min yngsta son, och insåg att babyoljan var slut.
Min första tanke var att ta rapsolja men jag tyckte att den luktade lite för mycket och jag ville inte att min mjuka bebis ska lukta salladsdressing! Fast visst är det gott...salladsdressing alltså...nåja...jag rotade lite i mina gömmor och så...simsalabim, hittade jag en stor klump kakaosmör, som hade gömt sig långt inne i ett skåp. Toppen tänkte jag...för visst passar det sig att en mjuk bebis luktar choklad? 

Det funkade jättebra, vattnet smälte smöret lagom mycket så det var bara att smörja på. Mitt lilla mjukisdjur (sonen alltså) blev hur mjuk som helst och doftade helt underbart. Så underbart att jag blev chokladsugen....

Jag har testat att göra vit choklad förut men det visade sig inte vara att bara blanda vanilj med agavesirap och smält kakaosmör, det skiktar sig och blir inte alls bra. Så efter att ha analyserat vad det är som gör att det är möjligt att göra mörk choklad så kom jag fram till att man måste ha ett bindemedel. I mörk choklad så använder man ju kakao...och jag bestämde mig för att använda cashewnötter, som jag mixade till ett pulver, till vit choklad. Jag hade även i kokosflingor, pumpafrön, solrosfrön, russin och torkad ananas. Och det funkade! Det blev vit choklad som smakade helt underbart. Men slarviga jag glömde skriva ner vilka mått jag använde så ett recept kan jag inte leverera ännu...men det kommer snart. Jag måste bara äta upp den här satsen först, men det tar nog inte så lång tid!

Åh vilken tur att det snart är eftermiddagsfika!